GOLDEN SQUAD

[99 Menajer][bleft]

TOP GOAL ♛ SCORER

[Top Goal Scorer][bsummary]

FORWARD ★ F

[forvet][bsummary]

WINGER ★ W

[kanat][bsummary]

MIDFIELDER ★ M

[ortasaha][bsummary]

DEFENDER ★ D

[defans][bsummary]

GOALKEEPER ★ GK

[kaleci][bsummary]

COACH ✪ TD

[coach][bsummary]

AJANS ⭐ AGENCY

[Antrenman][twocolumns]

EMRE MOR (LW-RW) 👁 Scouting

Emre Mor'un olağanüstü yetenekleri ve çalışma azmi onu genç yaşta vitrine çıkarttı. Futbol severlerin çoğu Emre'nin Danimarka yıllarında bacaklarını güçlendirmek için aylarca ayaklarına ağırlık takıp gezdiğini, özel idmanlar yaptığını bilmezler. Kuzey ülkelerinin futbol zemininin ağırlığı da Emre'ye çok şeyler katmıştır. Disiplinsiz ve antrenman sevmeyen biri olduğu zannedilir ama Emre çok çalışkan, oldukça güçlü ve son derece azimli bir futbolcu. Fakat orta seviye takımlarda yanlış oynatılıyor, az şans veriliyor, hak ettiği değeri görmüyor, öz güveni kırılıyor ve küstürülüyor hissini açıkça görebiliyorum. 2019'da Galatasaray'a da geldikten sonra iddia edilenin aksine ''çok az forma verildi.'' Sadece maçların son 5-10 dakikası oyuna girmesine rağmen, ''Sanki çok fazla şans verilmiş ve kullanamamış gibi'' anlam veremediğim bir algı oluşturuldu. Halbuki oynadığı sürelere baktığımız zaman, ''Emre Mor'un hiç de forma şansı bulamadığı'' aşikar. İlk 11'de hiç bir verimi olmayan az yetenekli adamların hepsi Emre'den daha fazla şans bulmuş takımda. Bunun hiç bir geçerli açıklaması yok. Türkiye'den bir Messi çıkar mı diye beklemiyor herkes. İşte Emre Mor var, değerini bilin, 10 numaralı formayı verin, uzun süre sahada tahammül edin, kaptırdığı her topa tepki vermeyin. En önemlisi de son 10 dakika değil, 90 dakika 8-10 maç şans verin. Kulübede oturtup, 5 dakika şans verdiğin bir futbolcuyla pek şansınız yaver gitmez! (Emre için uzun değerlendirmeyi yazımızın devamında okuyabilirsiniz.) 

İSİM | Emre Mor (Dünya yıldızı dedik ve yıllarca önerdik G.Saray'a transfer oldu)
UYRUK | Türkiye / Danimarka
D.TARİHİ | 24.07.1997
BOY | 1.69
AYAK | Sol
MEVKİ | Sol Kanat / Forvet
MİLLİ TAKIM | Türkiye
ALTIN KARMA | 05.12.2015 


ALTIN KARMA DEĞERLENDİRMESİ 
Emre Mor bir Dünya yıldızı. Kim ne derse desin ''O bir dünya yıldızı'' diyerek özellikle bir kez daha vurguluyorum. 
Özelliklerini anlatmaya hiç gerek yok. Yanlış takım tercihleri yüzünden var olan yeteneklerini bir süredir yansıtamıyor. Ne Dortmund ne de Celta Vigo onun için doğru bir tercih değildi. Dortmund'ta Lewandowski'nin 9 numaralı formasını giyince çok şaşırmıştım. Çünkü iki futbolcu birbirinden çok farklı. Emre 90 numarayı da giyebilir ama 9 numara asla olmaz. Takımın Emre'ye 9 numarayı vermesi Emre Mor'dan ne beklendiğinin bir göstergesiydi benim için. Nihayetinde Götze ve Dembele'den fırsat bulup çok fazla süre alamasa da, oynadığı her dakika seyirciyi heyecanlandırdı. Fakat yukarıda anlattığım gibi, Dortmund'un ondan beklentisi ''yanlış'' olduğu için yollar ayrıldı. Astronomik bir rakamla transfer ettiğin bir adamdan beklediğini bulamıyorsan, ya beklentin yanlıştır, ya da futbolcuyu iyi yönetememişindir. Günümüzde Pogba da oynatılmıyorken eleştiriliyordu ve J. Mourinho'nun kulübe hapsinden çıktıktan hemen sonra gol yağdırarak bunun hata olduğunu ispatlamıştı. 

Bir diğer örneği de kendimden vereyim. 2000 yılında tanınmayan Ronaldinho PSG'ye geldiğinde yedekti hiç oynatılmıyordu. Ogbeche oynuyordu ve Ronaldinho 3-5 maçta bir, son dk. oyuna girerdi. Tabii o dönemler internette video izlemek diye bir şey de yok. Fransız Canal+'ın yayınladığı maçları ve gece yarısı tekrarlarını izlemek için adeta nöbet beklerdim. Ronaldinho 5 dakika oyuna girsin de izleyeyim isterdim ama çok az forma giyerdi. Ben, "Bu adam dünya yıldızı" derken, çevremdeki futbol zekaları, "Halısaha topçusu bu, saça başa baksana adam zaten yedek" diyorlardı. Ronaldinho'ya 10 numaralı formayla serbestlik verilip, oynatılmaya başladıktan sonra hangi seviyeye geldiğini herkes biliyor artık. Emre Mor'un da durumu aynı şu anda. Emre'nin Dortmund dönemi yönetim hatasıdır. 

Emre Mor tipinde bir futbolcuyu Messi gibi özgür bırakmak lazım. Ona görev yüklerseniz verim alamazsınız. Eğer Messi'yi serbest oynatmak yerine ''Markaj yap, adam kovala, çalım yapma pas ver, 10 dakika kala oyuna gir'' derseniz ortada bir dünya yıldızı kalmaz. Messi'yi Messi yapan, sahada yeteneklerini özgürce sergileme imkanı tanıyan sistemdir. C.Ronaldo'dan tutun, Hagi, Alex ve Sergen örneklerine kadar hepsi aynıdır. Sahadaki serbestlik futbolcuya özgüven verir. Özgüven, futbolcu için çok önemlidir. Aldığı her topla 2 kişinin arasına çalımla girsin demiyoruz, takım oyunu da oynasın ama ön bölgede rakibe karşı en büyük silahı olan çalım yeteneğini pas hevesiyle kısıtlamamak gerekiyor. Emre Mor, Danimarka'dan sonra gittiği hiç bir takımda serbest oynatılmadı. Emre'ye 10 numara muamelesi yapılmadığı sürece, beklediğimiz Emre'yi izleyemeyiz. Herkes takıntı yapmış, ''Emre taht yaptırmış, saçını boyatmış futbol oynamıyor'' deyip duruyor. Ben yıllar önce 5-6 çalım atan 7 numaralı çok büyük bir yetenek izledim ama hep son 10 dk oyuna girerdi. Hocasına sordum "Niye az oynuyor, sorunlu mu" diye. "Saçları uzun, bizim kültüre uymaz" demişti. Bu yorumlar da bu zihniyete benzedi. İsterse peruk takıp maça tahtırevanla gelsin bize ne! Futbol saçla değil ayakla oynanır. 

EMRE MOR DİSİPLİNSİZ DEĞİL 

Emre Mor'un olağanüstü yetenekleri ve çalışma azmi onu genç yaşta vitrine çıkarttı. Futbol severlerin çoğu Emre'nin Danimarka yıllarında bacaklarını güçlendirmek için aylarca ayaklarına ağırlık takıp gezdiğini, özel idmanlar yaptığını bilmezler. Kuzey ülkelerinin futbol zemininin ağırlığı da Emre'ye çok şeyler katmıştır. Disiplinsiz ve antrenman sevmeyen biri olduğu zannedilir ama Emre oldukça güçlü ve son derece azimli bir futbolcu. Fakat orta seviye takımlarda yanlış oynatılıyor, az şans veriliyor, hak ettiği değeri görmüyor, öz güveni kırılıyor ve küstürülüyor hissini açıkça görebiliyorum. Fazla iddialı gelebilir ama Messi futbolu bıraktığında Emre Mor'u Barcelona'da aynı pozisyona koyun herkes ''Dünya yıldızı'' demeye başlar. Ben bir futbolcuyla ilgili fikir ortaya attığımda verilen ilk tepki ''yok artık'' olsa da, zamanla haklı olduğum hep ortaya çıkmakta. Emre Mor için de ilk günden beri, ''Bir Dünya yıldızı'' demeye devam ediyorum. 

Bizim basın mensupları, ''Şımardı, tembel, bu çocuk olmaz'' demeye hemen hazır oldukları için Emre'nin Celta Vigo gibi vasat bir takımda oynadığını hiç dikkate almıyor. O takımdaki tüm futbolcuları bir araya toplasan 1 tane Emre etmezler. Celta'nın hocası diyor ki, ''Davranışları diğer oyuncularla aynı olmadığı için kadro dışı kalıyor'' diyor. Böyle bahane mi olur? Belki de sahada tüm arkadaşlarının Emre'ye uyum sağlaması gerekiyordur. Çünkü 10 numaralar öyle parlar. Mutlaka Emre'nin hataları vardır ama çok basit çözümlenebilir. Futboluna eleştiri yapabilecek hiç bir şey olmadığı için ''Emre tahtta poz verdi'' diyerek akıl almaz negatif yorumlar yapılmasına inanamıyorum. Adam ister tahta biner, ister tahtırevanla gider, bize ne! Sahaya her çıktığında, topu ayağına her aldığında tribünler yıkılıyorsa ve buna rağmen bu adam sürekli son 10 dakika oynatılıyor ve kadro dışı bırakılıyorsa tek suç Emre'de olamaz! İnternette fotoğraf paylaşıyor ya da hevesleri var diye 21 yaşında bir futbolcu yerden yere vurulmaz. Acilen Emre'ye iyi bir takım, onun dilinden anlayacak teknik adamlar ve profesyonel medya danışmanı lazım. Medya yönetimi doğru yapılırsa, sorun gibi görünen her şey çözülür. Emre kendi değerinin farkında ve bu değeri hissettiremeyen yöneticilerinin anlamsız hareketleri ona sıkıntı yaşatıyor. 

Emre'nin Milli Takım'da Fatih Terim dönemindeki başarısının sırrı, teknik adam ile futbolcu arasındaki doğru iletişimin olmasıydı. ''Şimdi ise Emre Mor'un sadece doğru adreste olmaya ihtiyacı var.'' demiştik. Temmuz 2019 itibariyle Emre Mor Galatasaray'la anlaştı ve doğru adrese taşındı. Türkiye'den bir Messi çıkar mı diye beklemeye gerek yok. İşte Emre Mor var, değerini bilin, formayı verin, uzun süre sahada tahammül edin, kaptırdığı her topa tepki vermeyin. En önemlisi de son 10 dakika değil, 90 dakika 8-10 maç şans verin. Kulübede oturtup, 5 dakika şans verdiğin bir futbolcuyla pek şansınız yaver gitmez! Kulübeye hapsedilenlerin, takıma girme vakti geldi. 

(ALTIN KARMA listemize giriş tarihi 05.12.2015

Hiç yorum yok:

Your football comments contribute to us (Futbol yorumların bize katkı sağlar)

NEWS 🎙 RÖPORTAJ

FUTBOLCU NASIL KEŞFEDİLİR ★ FORTUNAZAFER

ALTIN KARMA Futbolcu Temsilciliğini yakından tanımak ve tüm soruların cevaplarını aramak için, hakkımızda basında yer alan d...

FUTBOLCU NASIL KEŞFEDİLİR ★ FORTUNAZAFER